Siyaset
09 Eylül 2022 ( 30 izlenme )
Reklamlar

Hükümet düğmeye bastı! İşte Meclisin açılmasıyla birlikte atılması gereken 5 önemli adım

Hükümet düğmeye bastı! İşte Meclisin açılmasıyla birlikte atılması gereken 5 önemli adım

Hükümet başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda mevzuat hazırlıyor. Meclis'in açılmasıyla birlikte KYK borç faizinin kaldırılması, Fiyat İstikrar Komisyonu'nun yasallaştırılması, dar gelirlilerin elektrik ve su faturalarına dayalı icra dosyalarının temizlenmesi gibi 5 önemli adımın atılması bekleniyor. son zamanlarda enflasyonla mücadele kapsamında kamunun vazgeçtiği toplam gelir, mevcut haliyle 56 milyar liraya ulaşıyor.

AKP ve MHP'nin "Erken seçim yok. Seçim zamanında yapılacak" açıklamaları erken seçim tartışmalarına girerken, hükümet başta ekonomi olmak üzere çeşitli alanlarda mevzuat hazırlıyor.

TORBA YASADA İKİ DÜZENLEME
Son iki haftadır gündemde olan KYK borcuna faizi kaldıran iki düzenleme ile elektrik ve su gibi düşük gelirli borçlardan kaynaklanan icra takiplerinin kaldırılmasına yönelik iki düzenleme Torba Yasada yerini alacak.

KAMUNUN VAZGEÇTİĞİ GELİR 56 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI
Dünya gazetesinin haberine göre, bu iki düzenlemeyle halkın vazgeçtiği toplam gelir, mevcut haliyle 56 milyar lirayı buluyor. 2023 seçimleri için geri sayım sürerken, seçim öncesi mevzuat dar gelirliler, gençler ve çiftçiler gibi geniş kitleleri doğrudan etkileyen alanlara dikkat çekiyor.

HAZIRLIKLAR 1 EKİM'E KADAR DEVAM EDECEK
Hazırlıklar büyük ihtimalle Meclis'in çalışmalarına başlayacağı 1 Ekim'e kadar tamamlanacak ve bazı alanlarda mevzuat gerektiren bazı düzenlemeler bir torba teklifle Meclis'e sunulacak. Milyonlarca insanı etkileyen bir dizi düzenlemenin 2023 bütçe değişikliği başlamadan önce Ekim ayında uygulanması planlanıyor.

KREDİ AFFI 26 MİLYAR LİRA
Öğrenci kredileri ilk etapta Meclis'e gelmesi muhtemel düzenlemeler arasında yer alıyor. Son 11 yılda 7 kez yeniden yapılandırılan KYK öğrenci kredilerinin geri ödemesinde yeni bir adım atıldı.

Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan KYK öğrenci kredilerinin geri ödemesinde enflasyon farkı veya faiz olmaksızın alınan anapara geri ödemesi kanunla yapılacaktır.

26 MİLYAR LİRALIK GENÇLERİN YÜKÜ KALDIRILACAK
Cumhurbaşkanı, 3 milyon 157 bin gencin öğrenci kredisi alacağını, 26 milyar liralık yükün kalkacağını ve gelecek yıl kredi ödemeleri başlayacak öğrencilerin sadece aldıkları kredi kadar sorumlu olacaklarını açıklamıştı. Bununla ilgili mevzuat sonbaharda bir cep kanunu ile gelecek. Öğrencileri etkileyen bir diğer düzenleme ise stajyer ve diş hekimlerinin asgari ücrete kadar maaş almasıdır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, meclisin açılacağı 1 Ekim'e işaret ederek, bu ödemenin yapılabilmesi için mevzuata ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu okulların yaşça büyük öğrencileri ödeme tasarısının Meclis'ten geçmesini bekliyor.

30 MİLYAR LİRALIK İCRA VE HACİZ KALKACAK
Maliye ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin açıkladığı ve hükümetin üzerinde çalıştığı dar gelirlilere destek paketi için de mevzuat gerekiyor. Hazırlanan paket, 15 Ağustos'tan önce haciz ve haciz işlemleri başlatılan yaklaşık 6 milyon dar gelirli vatandaşın 30 milyar liralık borcunu silecek. Adalet, Hazine ve Maliye, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıklarının birlikte çalıştığı destek paketi, yeni yasama, Komisyon ve genel kurul süreçlerinin başladığı 1 Ekim'de Meclis'e sunulacak. süratle tamamlanacak ve hayata geçirilecektir.

MECLİS AÇILINCA ATILACAK 5 ÖNEMLİ ADIM
  • Ev sahibikiracı uyuşmazlıkları arabulucuya gidecek
  • Enflasyon düzeltmesi yeniden gündeme gelecek
  • KYK borçlarının faizi silinecek
  • Dar gelirlilerin elektrik su faturası kaynaklı icra dosyaları silinecek
  • Fiyat İstikrar Komitesi için yasal düzenleme yapılacak

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İmamoğlu’nun bayramlaşma afişleri kimliği belirsiz kişilerce toplatıldı! Özgür Özel görüntüleri TBMM’ye taşıdı Yabancı gazetecinin sorusu üzerine afallayıp ne diyeceğini bilemedi Uzun Bir Aradan Sonra Mısırda Görüşme CHP G. Başkan Adayı Ö.Öymen: “İhtiyaç ötesi İmam hatip okullarının kapatılması gerektiğini düşünüyoruz.”