Siyaset
17 Mayıs 2022 ( 44 izlenme )
Reklamlar

Cumhurbaşakanı Erdoğan’nın Arkasından Bakan Çavuşoğlu’ndan da Açıklamalar Geldi

 Cumhurbaşakanı Erdoğan’nın Arkasından Bakan Çavuşoğlu’ndan da Açıklamalar Geldi

Siyaset gündeminin tek rotası Finlandiya ve İsveç’in NATO ülkesi olması yolundaki gelişmeler oluyor. Ülkelerden peşpeşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. Türkiye ise bu konuda uzlaşmacı bir tavır sergilemeye devam ediyor fakat bu konuda net bir şekilde belirttikleri üç şart var. Finlandiya ve İsveç’e üç şart sunan Çavuşoğlu yaptığı açıklama da “Teröre destek vermeyi bırakmalılar. Kesin güvenlik garantileri olmalı. Ayrıca NATO’ya girmek isteyen ülkelerin, Türkiye’ye yönelik savunma sanayi ihracatı konusundaki kısıtlamaları kaldırmaları gerekiyor” sözlerini kullandı. Daha önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan “İskandinav ülkeleri terör örgütü misafirhaneleri gibi. Olumlu bakmamız mümkün değil.” Demişti. Gündemin kalbine oturan bu gelişmeler akabinde NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katılan Dışişleri Bakanı       Mevlüt Çavuşoğlu gündem hakkında konuştu. Çavuşoğlu “NATO’nun geleceğiyle ilgili konuları kendi aramızda değerlendirdik. Dün akşam çalışma yemeğinde NATO’nun genişlemesi konuşuldu ve NATO’ya üyeliği gündemde olan Finlandiya ve İsveç’in de dışişleri bakanları bu toplantıya davet edildi. Bu sabahki ilk oturumda Ukranya’daki durum değerlendirildi. Son oturumda da biliyorsunuz haziran ayında Madrid’de NATO zirvesi gerçekleştirilecek. Bu zirvede NATO’nun Stratejik Konsept Belgesi onaylanacak. Bu belge üzerinde de görüşmelerimizi bugün paylaşma imkânımız oldu.” Sözlerini kullandı.

Açıklamaların devamı ise kesilmedi

Çavuşoğlu devamında “Dün akşam Türkiye olarak bu konudaki tutumumuzu net bir şekilde söyledik. Türkiye olarak NATO'nun açık kapı politikasını eskiden beri destekliyoruz. Birçok NATO üyesi ülke özellikle Gürcistan ve Ukrayna, hatta BosnaHersek'in üyeliğine karşı çıkarken biz prensip olarak açık kapı politikasını desteklediğimizi vurgulamıştık. NATO adı üstünde bir ittifaktır. Bir birlik ya da örgüt değildir. Dolayısıyla burada müttefiklik dayanışması çok önemlidir. Bu iki ülkenin olası üyeliğine karşı tutumumuzu Sayın Cumhurbaşkanımız cuma günü kamuoyunda paylaşmıştır. Tabi yankıları buraya kadar gelmiştir. Özellikle bu iki ülkenin PKK/YPG terör örgütü ve mensuplarıyla yaptığı görüşmeler, özellikle de İsveç'in yaptığı silah yardımı dahil tüm rahatsız olduğumuz konuları gayet açık bir şekilde sergiledik. Fotoğraf ve belgelerle müttefiklerimize gayet güzel bir şekilde anlattık." dedi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye’nin Gündemi Yine Seçimler Oldu Afyonkarahisar Valiliğine atanan Kübra Güran Yiğitbaşı, Türkiye’nin ilk başörtülü valisi oldu Hakkında çıkan kaset iddialarına ateş püsküren Özdağ, "Ben bekarım" deyip Akşener'e seslendi Yüksek fiyat ve volatilite uyarısı