Siyaset
20 Mayıs 2022 ( 19 izlenme )
Reklamlar

Sullivan Türkiyenin kaygılarının halledilebileceğini söyledi

Sullivan, "Katılımlarla alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başkaları doğrultusunda dile getirilen kaygılar düşünülebilir ve çözüm bulunabilir" dedi.


Ulusal Emniyet Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden’in Güney Kore ve Japonya’yı içerisine alan ilk Asya turu yolunda yaptığı değerlendirmede, "Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın katılımı ile alakalı Cumhurbaşkanı Erdoğan ve başkaları doğrultusunda dile getirilen kaygıları ele alınabilir ve çözülebilir" açıklamasında bulundu.

Sullivan, Başkan Biden'ın Finlandiya Cumhurbaşkanı ve İsveç Başbakan Magdalena Andersson ile bir araya geldiğinde, iki liderin de direkt olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeyi planladıklarını ve ekiplerinin direkt olarak temasa geçeceğini belirtti.

Sullivan: Bu çabaları desteklemek amacıyla oradayız
Jake Sullivan, iki NATO adayı ülkenin, Türk ile çok üst seviye ilişkiler yapacaklarını belirterek, bu iki ülke adına konuşamayacaklarının da altını çizdi. "Bu bir ABD sorunu değil. Sorunun, bu iki üyeyi ittifaka dahil edecek şekilde çözülmesini istiyoruz" diyen Sullivan, kendisiyle aynı mevkide bulunan İbrahim Kalın ile Bakan Blinken'in de Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile konuştuğunu hatırlattı.

Sullivan şu anda Başkan Biden'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir görüşme planın olmadığını fakat başkanın, ABD'nin bu problemin çözümünde destekleyici olmak amacıyla ne istenirse yapmaya hazır olduğunu açıkça belirttiğinin altını çizdi.

Ayrıca Sullivan, NATO müzakereleri kapsamında Türkiye ile F16’ların pazarlık sürecinde görüşülmesini beklemediklerini dile getirdi.

Ulusal Emniyet Danışmanı Sullivan ayrıca, "Finlandiya ve İsveç'e karşı rastgele bir saldırganlığı caydırmak amacıyla çok yakın bir şekilde çalışacağız" dedi.

Başkan Joe Biden dün, İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılım başvurularına kuvvetli desteğini tanımlamak amacıyla iki ülkenin liderleriyle Beyaz Saray’da bir araya gelerek, NATO üyeliği konusu ile alakalı birlik ve destek mesajları vermişti.

NATO’ya bütün yeni katılımlarda başvurunun, ittifakın 30 üyesinin tamamı doğrultusunda onaylanması gerekiyor.

Yoğun diplomasi sürüyor
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Amerikalı mevkidaşı New York'ta görüşmesinin sonrasında gözler gelecek ay 2930 Haziran'da İspanya'da yapılacak NATO, 2022 Liderler Zirvesi'ne çevrildi. Ulusal Emniyet Danışmanı, Haziran ayında Başkan Biden'nın hangi devlet başkanları ile görüşmesinin daha belli olmadığını dile getirirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Biden'ın muhtemel ikili görüşmesinin olabileceği Washington'da konuşuluyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Adalet Partisi Başkanı Vecdet Öz’den Tansu Çiller Açıklaması Son Dakika! DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan: Partimiz önümüzdeki seçimlere kendi adıyla ve kendi logosuyla girme kararı aldı. Sullivan Türkiyenin kaygılarının halledilebileceğini söyledi Gezi Davası Kararları Sonrasında Tepkiler Gösteren Müjde Ar Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Sözlerine Destek Verdi: Ülkenin sahipsiz olmadığını hissettik