Siyaset
09 Mayıs 2022 ( 18 izlenme )
Reklamlar

Rus petrolünü taşıyan gemilere sigorta yasağı

Avrupa Birliği’nin iç tartışmaların sonrasında Rus petrolüne uygulanacak yaptırımları hafifletmesi beklenirken Moskova’nın petrol ihracatını küresel çapta aksatmayı hedefleyen kritik bir maddeyi korumayı amaçladığı belirtiliyor.

G7 ülkeleri arasındaki görüşmelere göre dünyanın en büyük gemi nakliyeciliği filolarına sahip ülkelerden olan Yunanistan bu maddenin AB’nin altıncı yaptırım paketinden çıkarılması konusu ile ilgili ısrarcı oldu.

Avrupa’nın Rus petrolünü taşımasının yasaklamasının Rusya’nın en mühim rezerv para kaynaklarından olan petrol ihracatına ciddi şekilde zarar vereceği ön görü ediliyor.

Gemi taşımacılık şirketlerine uygulanacak sigorta ve başka servisleri de içerisine alan bir yasağın Rus petrol ihracatı amacıyla mühim bir engel oluşturması bekleniyor. Deniz nakliye şirketleri, petrol sızıntısı gibi problemler oluşması şansına karşılık koruma ve tazminat ödeme gibi yollara başvuruyorlar.

Bunlar için dünyanın en büyük 20 şirketi de dahil toplam 80 reasürans şirketinden sigorta poliçesi satın alınıyor. Bu da AB kanunlarını göz ardı edemeyecekleri manasına geliyor.

Macaristan ve Bulgaristan yaptırımlara itiraz ediyor

AB ülkeleri bu haftayı da altıncı yaptırım paketini görüşmekle geçirmeye hazırlanırken diplomatlar Macaristan’ın Rus petrolüne uygulanacak yasağa itirazlarını giderecek ortak bir yol bulmaya çalışacakları belirtiliyor. Bu hafta sonu oluşturulan görüşmelerden bir netice elde edilememişti.

Daha evvel gündeme gelen ilk taslakta AB, Rus ham petrol ve petrol ürünleri amacıyla gemiden gemiye aktarması da sahibi olan bütün taşımacılığı yasaklamayı öngören bir öneride bulunmuştu.

Diğer yandan AB’nin yönetici kanadı Rus petrolünü üçüncü ülkelere taşıyan Avrupalı şirketlerin sigorta da dahil olmak üzere hizmet vermesini yasaklayan bir yasa taslağı üstünde duruyor.

Bu maddenin birtakım üye ülkelerin itirazlarına karşın sunulacak taslak içerisinde bulunmasının beklense de üye ülkelere arasında görüşmelerin devam ettiği ve önlemlerin 27 ülkenin tamamı doğrultusunda onay alana dek değişebileceği belirtiliyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Türkiye’nin Gündemi Yine Seçimler Oldu Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanı adaylığı ve diğer birçok konu hakkında açıklamalarda bulundu. Sedat Peker'in rüşvet ağı paylaşımlarının odak noktası olan Mine Tozlu Sineren, iddiaları doğruladı. Bakan Varank’tan Kılıçdaroğlu’na Madem Faturalardan Dertlisiniz, İstanbul’da Suyu Kesik Aboneden Para Almayın