All News
11 Mayıs 2022 ( 49 izlenme )
Reklamlar

Pandeminin Değiştirdiği Para Politikası Hisse Senetlerini Vurdu!

Pandeminin Değiştirdiği Para Politikası Hisse Senetlerini Vurdu!

Ekonomi değişken bir yapı. Risklerin fazla olduğu bir konu. Sabah zengin bir insanken; akşamına bütün mal varlığınızı kaybetme riskine sahipsiniz ya da tam tersi; sabah hiç mal varlığınız yokken aldığınız bir hisse ile birkaç yılda zengin olabilirsiniz. Risk almayı severlerdenseniz ekonomiyle oynamak size göre bir uğraş. Şimdiden uyarıyorum. İlk kaybınızda umudunuzu kaybetmeye izniniz yok. 

Pandeminin olması şu anki ekonomi dünyasını doğrudan etkiliyor. Yapılacak hamleler için pandeminin hafiflemesini önermekte ekonomi uzmanları… Pandemi ile ekonomi dünyası ciddi çalkantılar yaşadı. Birçok ülke para politikalarını değiştirmek zorunda kaldı. Halkın evlere kapanmasıyla dönen çarklar bozuldu. Özellikle Amerikan Merkez Bankası (FED)’in para politikasını değiştirmesiyle birlikte endeksler büyük değişimler yaşanmış oldu. 


FED’in değiştirdiği politikanın beraberinde bolca para basması hisse senetlerinin düşüşüne neden oldu. Özellikle popüler olan Apple, Amazon, Tesla, Google (Alphabet) ve Microsoft gibi teknoloji şirketleri bu duruma hiç sevinemedi. Yılın geriye kalan kısmında bilançosunu daraltmaya giden Merkez bankası teknoloji şirketlerinin hızlı yükselişini durdurmak istiyordu.  Gidilen para politikası ile Merkez Bankası teknoloji şirketlerinin hisse düşüşünü sağlamış oldu. En çok etkilenen şirketler teknoloji şirketleri oldu. 


Aynı zamanda Merkez Bankası faiz artırımında gitmek zorunda kaldı. S P 500 ABD hisse senedi endeksi Çarşamba günkü kapanıştan bu yana yüzde 7 düşerek Pazartesi günü 4 bin seviyesinin altına düşerken, Invesco Nasdaq 100 ETF aynı dönemde yaklaşık yüzde 10 değer kaybetti. Dev teknoloji şirketlerini değer kayıpları ise şu şekilde; Apple, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz oranının artırıldığı ve enflasyonun çok yüksek olduğunu söylediği Çarşamba günü kapanışından bu yana 220 milyar dolar değer kaybetti. 


Microsoft: 189 Milyar dolar, Tesla: 199 Milyar dolar, Amazon:173 Milyar dolar, Google (Alphabet): 123 Milyar dolar, Facebook (Meta): 70 Milyar dolar. Okunması bile zor rakamlar. Elon Musk’un SpaceX’e daha fazla zaman ayırması gerekiyor gibi… teknoloji şirketlerine buradan bizde bir öneri gönderelim. Teknolojinin geleceği çok açık. Düşen hisse senetlerinin yerine yeni teknolojiler eklenir. Belki hiç beklemediğimiz yükselişler yaşarız.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Kleopatra Bisiklet Festivalinde Pedallar Çevrildi Deniz Gezmiş'in abisinden Dilmen'e yanıt Binali Yıldırım: Adalet Yürüyüşü kabak tadı verdi Kadınların etek altı fotoğraflarını çeken bir sapık yakalandı... Sapık müezzin çıktı