All News
08 Mayıs 2022 ( 33 izlenme )
Reklamlar

Üçüncü kez sele teslim olan ilçe diken üstünde, korkudan evlerine giremiyorlar

Üçüncü kez sele teslim olan ilçe diken üstünde, korkudan evlerine giremiyorlar

 

11 Ağustos 2021 yılında Kastamonu'da meydana gelen sel felaketinin sonrasında üçüncü kez sele teslim olan Çatalzeytin ilçesinde vatandaşlar korkudan evlerine giremiyor. Dün gece yaşanan sel afeti nedeniyle çay üzerindeki 9 köprü yıkıldı, 26 köye ulaşım kesildi, yollarda da göçükler meydana geldi.

Kastamonu'nun Çatalzeytin ilçesinde kar sularının erimesi ve hemen ardından sağanak yağış yağması nedeniyle Akçay çayında su seviyesi yükselişe geçti. Akçay çayı üzerinde 9 köprü sel sularının şiddetlenmesi ile yıkıldı. Köprülerin yıkılması dolayısıyla 26 köye ulaşım imkansız hale geldi. Ek olarak su seviyesinin yükselmesiyle Çatak köyü yolu da sular altında kaldı. Su seviyesi bölgede hala yüksek olduğu için çalışma başlatılamadı. Yükselen sularının aşındırdığı toprak dokusu nedeniyle Akçay çayı eteğinde bulunan evler tahliye edildi. Ayrıca bir ahırda bulunan 12 büyükbaş hayvan, sahipleri tarafından sele kapılmaktan güçlükle kurtarılabildi.

"HAYVANLARIM SELE KAPILACAK DİYE KORKUYORUM"

Sel afeti nedeniyle gece gündüz demeden nöbet tuttuğunu söyleyen ve ahırda bulunan hayvanlarının sele kapılmasından korktuğunu dile getiren Ayşe Demirkıran; "Bana bir yer bulsunlar bende buradan çıkıp gideyim. Bana bir yer göstersinler bende hayvanlarımı kurtarayım. Hayvanlarım sele kapılacak diye korkuyorum. Gece gündüz hayvanlarımı düşünüyorum, kafayı yiyeceğim sonunda. Sel, çayın kenarlarını oya oya ahıra kadar yaklaştı. Neredeyse aramızda 10 metre mesafe kaldı. 12 tane büyükbaş hayvanımız var. Son selde kazlarım, tavuklarım, ahırın önünde bulunan pat pat aracım hepsi sele kapıldı. Hayvanlarımda sele kapılacak diye çok korkuyorum, son yaşanan selde hayvanlarımı zor kurtardım. Bu yüzden gece gündüz burada nöbet tutuyorum. Gece gündüz burasını bekliyorum, kafayı yiyeceğim valla hayvanlarımı sel alacak diye. Samanlarım sele kapıldı, yeniden saman aldım" ifadelerini kullandı.

"9 KÖPRÜMÜZ YIKILDI, 26 KÖYE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR"

34 gündür bölgede sağanak yağışın etkili olduğunu ve sel afetinin beklenen bir şey olduğunu söyleyen Hikmet Aydın ise, "Özellikle gece saatlerinde yaşanan yağmurdan dolayı tekrar büyük bir sel afeti yaşadık. Şu anda bulunduğumuz yol, 26 köyü birbirine bağlayan köylerimizin yoludur. Dün ilçemizde haftalık pazarımız kuruldu. Köylülerimizin ihtiyaçlarını karşıladığı bir gündü. Ama hiç kimse yaşanan selden dolayı köylerinden ilçe merkezine pazara inemedi. Yollarımız kapalı, şu anda su seviyesinin yüksek olmasından ötürü makineler çalışamıyor. Kızılcakaya köprüsü, Duran köprüsü gibi 9 köprümüz yıkıldı, 22 köyün bağlantısını sağlayan Paşalı köyü sınırları içerisindeki grup yolunda büyük bir heyelan oldu. 11 Ağustos'ta yaşadığımız sel felaketinden sonra dün gece en büyük sel afetini yaşadık" cümlelerini kullandı.

 

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Büyük Skandal. Bakalım Bunu Nasıl Savunacaklar? Yargıtay, bayramda dönüş bileti bulamayınca işten atılan çalışanın mağdur edildiğine karar verdi Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanlığı çıkarmasının akustikleri sürerken Bakan Nebati'den Soylu'ya dikkat toplayan ziyaret TRT'den 'Kudüs' açıklaması: Erdoğan'ın görüşleri doğrultusunda yayın yapıyoruz