All News
11 Ocak 2022 ( 1187 izlenme )
Reklamlar

Erdoğan'ın danışmanı aylar önce söylemişti: 'Kürt devleti kurulursa Türkiye Boykot etmez'

"Kürtlerin devlet kurma hakkı var" dedi, Türkiye'nin boykot etmeyeceğini söyledi. Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin "Bağımsızlık" referandumuna destek bu kez  Tayyip erdoğan'ın başdanışmanı ilnur cevik'ten geldi.

"KÜRTLERİN DEVLET KURMA HAKKI VAR"

İlnur Çevik, SETA Vakfı'nın "Irak Kürt Bölgesel Yönetiminde bağımsızlık arayışı" konulu konferansına katılmış, Irak Merkezi Hükümeti ve Barzani Yönetiminden de temsilcilerin bulunduğu konferansta Çevik, dikkat çeken açıklamalara imza atmıştı. Barzani’nin bağımsızlık referandumuna değindi, herkesin devlet kurma hakkı var dedi.

Çevik, "Devlet kurmak herkesin hakkı. Devlet kurabilirsiniz ama sonrasında ne yapacaksınız? Devleti kurdunuz ama bunu sürdürebilecek misiniz? Kak Mesut ve Neçirvan Barzani son derece keskin çizgisi olan insanlar. Bunlar son derece yetenekli devlet adamları. Bir planları var ve bunu zamanla göreceğiz" dedi.

"TÜRKİYE BOYKOT ETMEZ"

Cumhurbaşkanı başdanışmanı Kürt devletinin kurulması durumunda Türkiye’nin boykot etmeyeceğini belirtti. Çevik, "Türkiye referandum yapılmasına karşı, bölgede istikrarsızlığın azalacağını düşünüyor. Eğer bir Kürt Devleti kurulursa Türkiye, boykot uygulamaz. Bakın Katar abluka altında, biz yardım ediyoruz. Bizim kültürümüzde komşusu açken rahat olamamak var" dedi.

"ER YA DA GEÇ..."

Türkiye’de 20 milyon civarında Kürt vatandaşın yaşadığını hatırlatan katılımcılar, Çevik’e bağımsızlığın Türkiye içindeki yansımalarını sordu. Çevik ise "Er ya da geç Türkiye bu zorlukla karşı karşıya gelecek" yanıtını vermiş sözlerine şöyle devam etmişti.

"Elbette ki Türkiye’deki Kürtlerin de beklentileri olacaktır. Cumhurbaşkanımız bu süreç içerisinde açılım sürecini başlattı ama beklenilene ulaşılmadı. Kak Mesut (Mesut Barzani) ve Mahmut Celal (Celal Talabani) bize bu çerçevede çok yardımcı oldu. Özellikle Kak Mesut bu süreci teşvik etti ama PKK bu süreci sabote etti. Er ya da geç Türkiye bu zorlukla karşı karşıya gelecek, kendi sınırları içerisinde yaşayan Kürt nüfusunun beklentilerini karşılamak zorunda kalacak."

İlnur Çevik'in bu açıklaması akılara Erdoğan'ın bağımsızlık referandumu kararına karşı açıklamasını getirdi. Erdoğan referandumun "yanlış" bir karar olduğunu savunmuştu. 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Son 20 yılın en düşük doğurganlık seviyesi ile karşı karşıyayız Finansal kesim dışı firmaların döviz açığı ADALET YÜRÜYÜŞÜ 9. GÜNÜNDE.. KILIÇDAROĞLU BUGÜN DOKTORLARLA YÜRÜYOR Suriyelilerin bayram dönüşü başladı: "Ortam sakindi, güzel bir bayram geçirdim"