Siyaset
07 Mayıs 2022 ( 15 izlenme )
Reklamlar

BM: Ukrayna limanlarını acilen açın uyarısında bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Besin Programı (WFP), Ukrayna'da imal edilen besin ürünlerinin serbestçe dünyanın geri kalanına ulaştırılabilmesi amacıyla Odessa bölgesindeki limanların acilen açılması davetinde bulundu.

Merkezi Roma'da tespit edilen WFP’den oluşturulan yazılı açıklamada, “Küresel açlık krizi kontrolden çıkmadan evvel WFP bugün, harpın harap ettiği ülkede imal edilen besinin dünyanın geri kalanına serbestçe ulaştırılabilmesi amacıyla Ukrayna'nın Odessa bölgesindeki limanların tekrar açılması amacıyla davette bulunuyor." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verdiği WFP İcra Direktörü David Beasley, "Şu anda Ukrayna'nın tahıl siloları dolu. Aynı vakitte dünya genelinde 44 milyon insan açlığa doğru gidiyor. Besinlerin Ukrayna'ya girip çıkabilmesi amacıyla bu limanları açmalıyız. Dünya bunu talep ediyor çünkü küresel boyutta yüz milyonlarca insan bu kaynaklara bağlı. Zaman daralıyor ve eylemsizliğin maliyeti her bireyin ön görü ettiğinden daha yüksek olacak." değerlendirmesinde bulundu.

"Ambarlarda bekleyen tahıllar boşa gidecek"
WFP açıklamasında, harp nedeniyle limanların blokaj altında bulunduğu bu amaçla da milyonlarca metrik ton tahılın Odessa'daki ambarlarda ve Ukrayna'nın Karadeniz'deki başka limanlarında beklediği kaydedildi.

Ukrayna limanları tekrar açılmadığı müddetçe Ukraynalı çiftçilerin temmuzağustos hasadında ürünlerini depolayacak hiçbir yeri olmayacağına işaret edilen açıklamada, küresel açlık kriziyle mücadele edilen dönemde silolarda bekleyen tahılların boşa gideceği bildirildi.

Dünya genelinde 276 milyon insanın akut açlıkla karşı karşıya bulunduğunu bildiren WFP, Ukrayna'daki çatışmanın devam etmesi durumunda bu sayının 47 milyon daha artmasının beklendiğini vurguladı.

WFP, muhabereden evvel Ukrayna'nın ürettiği besinin 400 milyon insanı beslemeye yetecek kadar bulunduğunu ve bunun Karadeniz’deki limanlar aracılığı ile ihraç edildiğini kaydetti.

Öte yandan krizin başladığı aydan sonra, buğday ve mısır dışsatım fiyatlarının yüzde 22 ve yüzde 20 arttığı belirtildi.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Gökçek, Eski Beşiktaş Futbolcusu Aboubakar'ın photoshoplu fotoğrafını hem Müslüman hem de şehit olarak paylaştı! Ümit Özdağ'ın İçişleri Bakanlığı çıkarmasının akustikleri sürerken Bakan Nebati'den Soylu'ya dikkat toplayan ziyaret Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı sorulduğunda ise en güçlü sinyali Kılıçdaroğlu verdi. İhracatçı seçimlerinde büyük olay