Türkiye Ankara'da yaşanan Kum fırtınasını konuşuyor
Ankara'da kum fırtınası: Polatlı'yı devasa toz bulutu kapladı
Ankara belediye meclisinde Mansur Yavaş'ın asbestli boruları değiştirmek için yaptığı girişimleri engellemeye çalışmasıyla tanınan Polatlı belediye başkanının da '50 yıldır böyle bir şey görmedim' dediği belirtildi.
KUM FIRTINASI NASIL OLUŞUR?
Kum fırtınaları, bitki örtüsünün olmadığı ya da çok zayıf olduğu, çöller ile kurak, yarı kurak özelliklere sahip ve yan çöl görünümündeki yerlerde görülmektedir. Kum tanecikleri toz taneciklerinden daha büyük ve daha ağır oldukları için, kolayca yükselemezler.
Bu nedenle kum fırtınaları yeryüzüne yakın seviyelerde daha etkili olmaktadır. Kumun hızlı rüzgârlarla bir yerden başka bir yere taşınmasıyla, kar fırtınalarında görülen kar yığınları gibi kum yığınları oluşmaktadır. Bunun için canlı ve cansız çevre üzerinde, kum fırtınalarında da, kar fırtınalarında ortaya çıkan benzer sorunlar yaşanmaktadır.
Afet derecesine dönüşebilen etkili bir kum fırtınasında yaşanan sorunları aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür.Yerleşim birimlerinde evlerin ve çitlerin önünde çok kalın (4 metreye ulaşabilen) kum yığınları oluşmakta hava alanları, kara ve demir yolları kum örtüsüyle kaplanmaktadır.
Çoğunlukla görüş uzaklığı son derece kısıtlanmakta, ulaşım aksamakta veya durmakta, yerleşim birimleriyle bağlantı kesilmektedir.
Kum fırtınaları hem dikey, hem de yatay yönde etkili olmaktadır. Kumlar dikey anaforlara bağlı olarak atmosfer içinde bazen kilometrelerce yükselmektedir. Hatta taşınan kumun ağırlığına, rüzgârın şiddetine ve atmosferin kararsızlık derecesine bağlı olarak tropopoz seviyesine kadar çıkabilmektedir. Bunun için kum fırtınalarının havacılıkta çok önemli ve özel bir yeri vardır. Özellikle çöl üzerinde değişik amaçlar için yapılan alçak seviye uçuşlarında, kum fırtınaları uçuş güvenliğini büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır. Yatay ve düşey görüşün tamamen kısıtlanmasından ve kum parçacıklarının motor kısmına girmesinden dolayı, çok büyük kazalar olmaktadır.