All News
11 Ocak 2022 ( 430 izlenme )
Reklamlar

Organik Tarım Nedir ve Nasıl Yapılır

Organik Tarım

İnsanların yaşam kaynağı olan besinler gün geçtikçe daha fazla kimyasal etkilerle boğuşuyor. Tarımda kullanılan ilaçlamalar, daha fazla ürün elde edilmesi için yapılanlar insanların sağlığını etkilemektedir. Bu sebeple organik tarım gitgide önem kazanmaktadır.

Organik tarım, ürünün yetiştirilmeye başladığı ilk andan tüketiciye ulaşana kadarki sürecin kontrollü ve sertifikalı olmasıdır. Bu süreçte kimyasal veya doğallığı bozacak hiçbir şey kullanılmaz. Çevreyi veya insan sağlığını tehdit edecek hiç bir şey bulunmaz.

Organik tarımın tarihine baktığımızda 20. yüzyıla dayandığı görülür. Ozon tabakasının delinmesi ve çevre kirliliği tehdidi başladığı zaman organik tarım gündeme gelmiştir ve ardından ekolojik tarım faaliyetleri oluşmuştur. Ekolojik tarımın amacı doğal dengeyi korumaktır. Bu durumda ilaçlama ve doğal olmayan büyüme maddeleri kullanılmadan üretim yapılır.

Organik tarım, organik tarıma uygun yerlerde ve kontrol eden kuruluşlar tarafından yapılır. Arazilerin işlek anayollarından, kirletici unsurların bulunduğu yerlerden, kentlerden, atıkların çok olduğu yerlerden, kimyasal maddeleri bulunduğu yerlerden, yeraltı sularının bulunduğu yerlerden uzak mesafede olması gerekir.

ETO (Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği) tarafından belirtildiği üzere organik tarımın temel ilkeleri:

          Çevre ile uyumlu doğal üretim,

    Tarımın yapıldığı yerlerin kullanımından yeterli gelecek kapalı bir sistemin oluşturulması,

          Tüm üretim aşamalarının takip edilerek ürünlerin sertifikalanıp denetim altında tutulması,

          Bitki üretiminde toprakların gerektiği ölçüde ve uygun işlenmesi,

          Toprakta bulunan doğallığın ve verimliliğin korunması,

          Kimyasal gübre kullanımının engellenip, organik ve yeşil gübre kullanılması,

          Dayanıklı ve sağlam tohumların seçilmesi,

          Üretim başında doğru ekim dikim olması,

          Bitkilerde dirençliliğin artmasının biyolojik ve kültürel yöntemlerle sağlanması,

          Hayvansal üretimde ise hayvanların sağlıklı olarak yetiştirilmesi,

          Yem ve bakımında doğal ve organik ürünler kullanılması,

          Yaşam alanının ve barınakların uygun şartlarda olması, ve,

          Hayvan ırklarının seçiminde biyolojik sisteme uygunluğun kontrol edilmesidir.

Organik tarımda bitkilerin korunmasında kimyasallar, ilaçlar ve bitki koruma ürünleri yasaklanmıştır. Bunların yerine ürün ekim dikiminde uygunluk dikkate alınır. Üretimde toprağın işleme yöntemleri dikkate alınarak korunma sağlanır.

Ürünler yetiştirilirken ürünün yapısı, yetiştirilme koşulları ve ürün rotasyonu hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir. Aynı arazide art arda aynı ürün yetiştirildiğinde parazit oluşabilir. Bu sebeple aynı arazide aynı ürün art arda yetiştirilmemelidir. Ayrıca ürünlerin diziliş şekilleri ve sıraları da parazitlere karşı koruma ve kalkan sağlayacaktır.

Ürünlerin sağlıklı yetiştirilmesinde toprak için gerekli koşulları sağlamak gerekir. Gerektiğinde doğal gübre ile yetiştirilmiş yonca veya hardal gibi bitkiler de kullanılabilir. Bunun yanında toprak için doğal mineraller de kullanılabilir.

Üretim sırasında kullanılan kimyasal ürünler ve zirai ilaçların zararlı etkileri oldukça fazladır. Sebze ve meyvelere geçen bu ürünler soframıza geldiğinde bizlerin sağlığını direkt olarak etkiler. Bu zehirli sebze olarak görülen gıdalar kanser, gen mutasyonu, üremede bozukluklar vb. gibi birçok hastalığa sebep olmaktadır. Bu durum çiftçilerin bu kimyasalları yanlış kullanmasıyla daha da kötü sonuçlar verebilmektedir.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz’ın İntihar Nedeni Açıklandı ülkelerindeki vergilerden kaçanlara kapılarını açan Malta’da, Binali yıldırım'ın oğullarına ait şirketler çıktı Kılıçdaroğlu: Bana karşı bel altı kampanya yapıyorlar Deutsche Bank'tan analiz