All News
01 Mayıs 2022 ( 26 izlenme )
Reklamlar

Köylünün Geçim Kaynağı Oldu! Kilosu 300 Lira, Günlük 3 Bin Lira Kazanan Var

Köylünün Geçim Kaynağı Oldu! Kilosu 300 Lira, Günlük 3 Bin Lira Kazanan Var

 

Kilosu 300 lirayı bulan kuzugöbeği mantarı Kastamonu'nun ormanlık alanlarında toplanmaktadır. Köylünün adeta geçim kaynağı olduğu kuzugöbeğinden günlük yaklaşık olarak 3 bin lira kazananlar var. Kastamonu’nun Hanönü ilçesinde, ormanlarda büyüyen kuzugöbeği mantarı, köylülerin geçim kaynağı olmaya başladı.

Ormanlarda doğal olarak büyüyen ve kilosu yaklaşık 300 liradan satılan kuzugöbeği mantarı yaz aylarının gelmesiyle beraber yavaş yavaş toplanmaya başlandı. Çok erken saatlerde kalkan köylüler olan ormanlık alanlara gidip toplayarak ve daha sonra mantarların kilogramı semt pazarlarında ve marketlerde kilosunu 300400 TL’den satmaktadır. Çok zorlu şartlarda bulunan kuzugöbeği mantarı, köylünün adeta yüzünü güldürdü.

 

“Bu Mantarı Bulmak İçin Günde 1520 Kilometre Yol Yürüyorum”

 

Kastamonu Bölükyazı köyünden Mustafa Çorbacı ise kuzugöbeği mantarının köylülerin büyük gelir kaynakları olduğu söyleyerek, “Kuzu, göbeği mantarının şimdi tam mevsimi, vatandaşlar topladıkları bu mantarlarla aile ekonomilerini büyük katkı sağlıyor. Sarıçam ormanlarında Nisan ayında başlayıp Haziran ayı sonuna kadar kuzugöbeği bol miktarda bulmak mümkün.

 

Mantarın fiyatını duyanlar toplamaya çıkıyor. Köylü için gelir kaynağı oldu. Günlük bin3 bin lira arasında kazandığım zamanlar oluyor. Kuzugöbeği çok nadir bulunan bir mantar bu mantarı bulmak için günde 1520 kilometre yol yürüyorum.” sözlerini dile getirdi. Köylülerin adeta geçim kaynağı haline gelen kuzugöbeği mantarı kilogram fiyatını duyanları şaşkına çevirdi. Çok fazla rağbet gören kuzugöbeği mantarı tüketici tarafından alım gücü oldukça çoktur. Bu sayede köylüde tüm giderlerini kuzugöbeği mantarından karşılayarak sağlamaktadır.

 

Kuzugöbeği mantarının mevsim zamanları köylünün neredeyse hepsi kuzugöbeği mantarı toplamak için ormanlara dağılmaktadır. Topladıkları mantarları köylü halkının yerel paraları ya da marketlerde kilogram başına 300 tl’den satılmaktadır. Günlük cirosu 3 bin tl’yi bulan köylülerin cepleri para görmeye başladı. Bu mantarı toplamak için büyük çaba gösteren köylüler ormanlarda kuzugöbeği mantarı bırakmadılar. Her sabah çok erken saatlerde kalkan köylü Haziran ayına kadar mantar toplayabilir ancak o kadar çok toplamaya çalıştılar ki ormanlarda kuzugöbeği mantarı türünde mantar kalmadı diyebiliriz.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Belediye akepe'ye geçti, yapılan ilk icraat halk plajını paralı yapmak oldu Benzine yine zam geldi Erdoğan hangi CHP'liye bunu söyledi. "Senin CHP Genel Başkanı olman gerekir, yardımcı olurum" Tuğrul Türkeş koltuğuna ‘tek cümle’ ile veda etti