Siyaset
21 Mayıs 2022 ( 20 izlenme )
Reklamlar

Bulgaristan Başbakanı Türk iş insanları ile görüştü

Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov, İnovasyon ve Kalkınma Bakanı Daniel Lorer ile başkent Sofya'da BulgarTürk Ticaret ve Sanayi Odasının (BULTİŞAD) yeni ofisini ziyaret ederek ülkede etkinlik gösteren Türk iş insanlarıyla bir araya geldi.

Petkov, burada yaptığı konuşmada, BulgaristanTürkiye iş temaslarının iyi seyrinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Dost, zor günde belli olur. (Geçen hafta) Azerbaycan  doğalgazının transferi konusu ile ilgili yardım eden Türkiye Hükümeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyorum. Umarım, BULTİŞAD'ın tanıttığı bu platform birtakımnda çift ticari ve ekonomik temaslarımızı daha da yüksek zirvelere taşırız. Hükümetimiz, yolsuzluklara sıfır tolerans göstererek yasaların üstün tutulduğu, şeffaf ve demokratik bir çalışma içerisinde iş insanlarınızın rahat çalışmalarını sağlayacak." dedi.

Taraflar çift iş birliğinin geleceğinden umutlu
Bulgaristan İnovasyon ve Kalkınma Bakanı Daniel Lorer de hükümetin çabaları yardımıyla ülkenin ekonomisinin "gelişim hızında 6. vitese geçerek" senenin ilk üç ayında yüzde 4,5 büyüme gösterdiğini ifade etti.


Bakan Lorer, basına kapalı düzenlenen toplantıya dair AA muhabirine, "Bu, yalnızca bir başlangıç. Bulgaristan ve Türkiye beraber çok daha çoğunu yapabilir. Bu kadar olumlu mesaj sunarak çalışmalarımıza devam etmek sevinç verici." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök ise Türk yatırımcılarını Bulgaristan'da yatırım yapmaya teşvik eden Başbakan Petkov'un vaatlerinden etkilendiğini söyleyerek şunları söyledi:

"Uğraşılması gereken birtakım somut adımların arasında çalışma izinleri ile vizelerin basitleştirilmesi, bilhassa sınırlarda Türk tırların geçişlerinin basitleştirilmesi gibi mevzular var."

BULTİŞAD Başkanı Burhan Nemutlu, Tük iş insanlarının Bulgaristan'a yatırımlarının aşağı yukarı 2,5 milyar dolar olduğunu söyleyerek "Bulgaristan piyasası ufak olmasına karşın buraya yatırım yapan kişiler, gerçekte 150 milyon kişilik bir piyasaya ulaşıyor. Bundan ötürü burası yatırım yapılacak en ideal ülkelerinden. Komşu ülke deyince, yatırımlarınızı daha basit denetim edebiliyorsunuz." ifadelerini kullandı.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) TürkiyeBulgaristan İş Konseyi Başkanı Zeki Sarıbekir de toplantının sonuçlarından etkilendiğini vurgulayarak şu şekilde devam etti:

"Türkiye amacıyla Bulgaristan çok mühim. Sınırdan senede 2 milyon vasıta geçiyor. Türkiye ihracatının yüzde 50'si Avrupa'ya. Kazankazan ilkesinde çift temaslar ilerletmek istiyoruz."

Toplantıya ev sahipliği yapan BULTİŞAD İcra Direktörü Emrah Sazak ise ticaret odasının 1990'lı yıllardan bu yana Bulgaristan'da etkinlik gösterdiğini anımsatarak "İlk defa Türk iş dünyası başbakan düzeyinde sivil toplum teşkilatı çatısı altında ağırlanıyor." dedi.

Sazak, toplantıda BulgaristanTürkiye iş insanlarının beraber katılacağı iki mühim iş forumunun yapılması kararının alındığını söyleyerek "11 Haziran'da iki ülkenin ekonomi bakanlarının, Türkiye'den DEİK'in endüstri ve ticaret odalarının, BULTİŞAD, Bulgaristan Sanayi ve Ticaret Odası'nın (BTPP) katılımı ile, Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliğinin ve çoğu sektörel sivil toplum teşkilatının desteği ile bir iş forumu yapacağız. Yeşil ekonomi iş birliği fırsatlarını konuşacağız. Sonrasında da gene Sayın Başbakan Petkov'dan bir söz daha aldık. Sonbaharda Başbakan'ın katılımı ile İstanbul'da büyük bir iş forumu gerçekleştirmeyi planlıyoruz." diye konuştu.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

BM: Ukrayna limanlarını acilen açın uyarısında bulundu Kafede yabancı isimleri eleştiren Sarıgül'e bir vatandaşın sorusu beklemediği yerden geldi. Türkiye’nin Gündemi Yine Seçimler Oldu MİLLİ Savunma Bakanlığı’ndan açıklama: 10 terörist etkisiz hale getirildi