Türkiye'de besin enflasyonu, küresel besin enflasyonundan Nisan ayında rekor negatif ayrışma yaşadı.
FAO bilgilerine göre küresel besin fiyatları Nisan ayında bir önceki senenin aynı devresine göre yüzde 29,81 artış kaydetti. Sonuç olarak Mart ayında kaydedilen yüzde 33,94'lük rekor seviyeden bir oran geri çekilme yaşandı.
FAO Baş Ekonomisti Maximo Torero Cullen, "Endeksteki hafif düşüş bilhassa düşük gelirli ve besin sorunu çeken ülkeler amacıyla memnuniyet verici olabilir fakat besin fiyatlarının hala son dönemdeki zirveye yakın seyretmesi piyasada devam eden sıkılığı yansıtıyor ve kırılgan ülkelerde küresel besin güvenliğine dair zorluk teşkil ediyor" dedi.
Küresel besin enflasyonu ile Türkiye'de yaşanan besin enflasyonu karşılaştırıldığında, Türkiye aleyhine makasın rekor civara çıktığı görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu bilgilerine göre Nisan ayında Türkiye'de senelik besin enflasyonu yüzde 90,8 olarak gerçekleşti. Sonuç olarak Türkiye'de besin enflasyonu küresel besin enflasyonun 61 puan üstünde yer aldı.
Türkiye besin enflasyonu ile küresel besin enflasyonu makası son Aralık ayında açılmaya başlamıştı.
TCMB de besin fiyatlarına vurgu yaptı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Nisan'da yüzde 70'e varan enflasyonla alakalı değerlendirmesinde de çoğalan besin fiyatlarına ilgi çekmişti.
Değerlendirmede uluslararası emtia fiyatları ile tedarik problemlerinin tüketici fiyatları üstünde baskı oluşturmaya devam ettiği, bu dönemde tüketici senelik enflasyonundaki yükselişin alt kümeler geneline yayılırken bu ilerlemeye en ilgi çekici katkının başta besin olmak üzere enerji ve hizmet kümelerinden geldiği belirtildi.
Gıda grubunda senelik enflasyondaki yükselişin alt kalemler çapında devam ettiği, bir önceki ay yataya yakın seyreden taze meyve ve sebze fiyatlarının bu dönemde yüksek artış sergilediği vurgulandı.