All News
11 Ocak 2022 ( 4176 izlenme )
Reklamlar

Mimarlar Odasından açıklama: Yaşanan seller doğal afet değildir

TMMOB, İstanbul ve çevresinde yaşanan sel ve taşkınlara ilişkin bir açıklama yayınladı. Yapılan açıklamada, "doğa olaylarını felakete çeviren, merkezi ve yerel yönetimlerin yanlış politikaları ve uygulamalarıdır" denildi.


TMMOB tarafından İstanbul ve çevresinde yaşanan sel ve taşkınlara ilişkin yapılan açıklamada, "yerleşim yerlerinde yaşanan sel felaketlerinin temel nedenleri, iklim değişikliğinden ziyade, plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri rant politikalarına teslim etmesidir" denildi.

TMMOB Yönetim Kurulu'nun açıklamasından bir bölüm şöyle: 

"Başta metropoller olmak üzere, Türkiye’deki kent yapılaşması bütünüyle betonlaşma ve asfalt üzerine oluşturulmuştur. Yeşil alanların hızla ve bütünüyle yapılaşmaya açılması, kent ormanlarının yok edilmesi şehirlerimizin doğal dokusunu ortadan kaldırmıştır. Doğayla barışık olmayan bu kentsel yapılaşma nedeniyle, yağış ve yüzey suları toprak tarafından emilememekte, hızla akışa geçerek şehrin daha alçak kesimlerinde ve alt geçitlerde sel ve taşkınlara neden olmaktadır.

Yağmur suyunu tutması gereken yeşil alanlar birbiri ardına ortadan kaldırılırken, beton ve asfalt zeminde hızla akışa geçen suyu tahliye etmesi beklenen altyapı, drenaj ve kanalizasyon sistemleri de ihtiyacı karşılamamaktadır. Son yıllarda birbiri ardına yapılan çok katlı binaların ve kentsel dönüşüm uygulamalarının yükünü kaldırmaya uygun altyapı yenilenmesi yapılmamıştır. Altyapı eksikliği, sadece taşkınlara yol açmamakta aynı zamanda metro, metrobüs, tramvay hatlarını da kullanılamaz hale getirmekte, yetersiz paratoner ve yangın önleme sistemleri yangınlara davetiye çıkarmaktadır.

Kentleri teslim alan bu rant politikaları, suların doğal akış yolları olan dere yataklarının ve taşkın alanlarının bile yapılaşmaya açılmasına neden olarak, felaketin boyutlarını daha da artırmaktadır. Plansız ve çarpık kentleşme, tarım arazileri üzerine kurulan yerleşim yerleri, yok edilen orman alanları, bilinçsizce müdahale edilen dere yatakları ve kıyılar yaşadığımız felaketlerin temel nedenidir. Sorumlu da yağmur suları değil, hükümet ve yerel yönetimlerdir.

Daha büyük felaketler yaşanmaması için bugüne kadar sürdürülen ranta dayalı kentleşme anlayışı derhal sona erdirilmelidir. Doğayla barışık kentler ve yeterli altyapılar inşa edilmelidir. Kent yönetimleri, belediye imkânlarını rant ve siyasi çıkarlar için değil, kentin ihtiyaçları için kullanmalıdır.

Birliğimiz ve bağlı odalarımız yıllardır kendi meslek disiplinleri ve uzmanlık alanları konusunda merkezi ve yerel yönetimleri uyarmakta, kamuoyunu bilgilendirmektedir. Ne yazık ki bizlerin halk ve doğa yararına bu uyarıları gözlerini rant hırsı bürümüş yetkililer tarafından dikkate alınmamaktadır. Merkezi ve Yerel yöneticilerin bu rant hırsı, ülkeyi felaketlere sürüklemektedir.

Daha büyük felaketler yaşamamak için bir an önce bilimin ve aklın sesine kulak verilmelidir."

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Çok üzücü Bir Haber Numan Kurtulmuş ezilmekten son anda kurtarıldı İhracatçı seçimlerinde büyük olay Pandeminin Değiştirdiği Para Politikası Hisse Senetlerini Vurdu!