All News
12 Mayıs 2022 ( 56 izlenme )
Reklamlar

Bahçe Sularken Tarihi Eser Buldu

Bahçe Sularken Tarihi Eser Buldu

Hiç tahmin etmediğiniz bir zamanda mesela; bahçenizde çiçek ekerken, sularken ya da peyaj çalışması yaparken ayağınıza bir şey çarpıyor. Metal olabilir, hatta toprak olabilir. Size çarpan sadece değersiz bir parçadan mı ibaret yoksa içinde tarihi bilgiler yatan bir tarihi bilgi mi? Birçok tarihi eser yapılan kazılar da değil de bunun gibi olaylarla gün yüzüne çıkıyor. Farkında olmadan arkeologlara yardım ediyoruz. Sizin egonuzun canlanmasını sağlayalım. Sayenizde tarih aydınlanmış oluyor. Bugünler de morale ihtiyacımız var. Kendinizle gurur duymalısınız. Buradan bir uyarı daha yapma ihtiyacı duydum. Bulduklarınız sadece parasal servet olarak görmeden müzelere teslim etmelisiniz. Zira bu eserlerde tarihin aydınlık yüzü yatıyor.

Bu Kez de Özbekistan da

Özbekistan’da bahçesini sulamak isteyen Ulkan Eraliyev, sulama sırasında sarı metal parça buldu. Eraliyev, sarı parçadan şüphelenerek Tirmiz Arkeoloji Müzesi’ne götürdü. Yapılan incelemeler sonunda sarı metal parçanın 10.yy ait Selçuklu dönemine ait altın sikke bulgusuna rastlandı. Bahçede kazı çalışmaları başlatıldı. Bu kazılarda ise Karahanlilara ve Selçuklu dönemine ait seramik parçalar ve altın sikkeler bulundu.

Sikkeler Konuşuluyor

En çok dikkatleri üstüne çeken ise ender görülmesiyle altın sikkeler oldu. Üstünde Allah ve Muhammed yazan sikkelerin 2 gram ağırlığında olduğu belirtti. Arka yüzü ise tamamen silinmiş durumda. Kürtürel Miras Ajansı Başkan Yardımcısı Tursunali Kuziyev yaptığı açıklamada Selçuklu şehzadelerinden Tuğru ve Çağrı Bey dönemine ait olduğunu belirtti. Tirmiz’in tarihsel stratejik konumuna değinen Kuziyev buranın imparatorluklar arasındaki anlaşmazlıklar ve savaşların hedefi olduğunu belirtti. Selçuklular dönemi tarihte en çok kanıt bulabildiğimiz dönem. Düşünce yapılarında eşyaları saklamak ve daha sonraları kullanmak var. Biz türkler bu özelliğimizi Selçuklardan çekmişiz galiba. Karahanlılar dönemi ise tam tersi en az kanıt bulunduğu dönem. Karahanlılar dönemi savaşların en çok olduğu ve içteki din savaşlarının yoğun yaşandığı bir dönem. Bu yüzden Karahanlılara ait bulgulara rastlamak daha zor. Tam bir kara kutular. Durum böyle olunca da bulunan ufak bir kalıntı bile arkeologları çocuk gibi sevindirmeye yetiyor.

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Askere sokağa çıkma izni veren yasayı 15 Temmuz'dan iki gün önce imzalamış! İSTANBUL BELEDİYESİNDEN AÇIKLAMA 'DİKKAT ETMEK HASSASİYET GÖSTERMEK GEREKİYOR' Balkonlardan kadın çamaşırlarını çalan adam serbest bırakıldı Profesör; "Hastaneye giderseniz sizi zorla hasta ederler" dedi.