All News
06 Mayıs 2022 ( 24 izlenme )
Reklamlar

Yargıtay, bayramda dönüş bileti bulamayınca işten atılan çalışanın mağdur edildiğine karar verdi

Yargıtay, bayramda dönüş bileti bulamayınca işten atılan çalışanın mağdur edildiğine karar verdi

 

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bayram dönüşü bilet bulamayıp işine iki günü üst üste gelmediği için tazminatsız atılan emekçinin mağdur edildiğine hükmetti. Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren kararda, şikayetçinin bayram dönüşü bilet bulamamasının beşeri bir gidişat olduğu andırıldı.

Geçtiğimiz sene Ramazan Bayramına sayılı günler kala milyonları, memlekete gitme telaşı sardı. Özel bir firmada engelli kadrosunda çalışan genç, bir yılın ardından otobüsle memleketine gitti. Bayram dönüşü bilet bulamayan engelli işçi, geç gittiği işyerinde işten atıldığı haberini aldı. Devamsızlık nedeniyle tazminatsız işten atılan engelli işçi, hukuk gayreti başlattı.

 

 

MOBBİNG GÖRDÜĞÜNÜ BELİRTTİ

 

İş Mahkemesi'nin yolunu yakalayan mağdur emekçi, mevzubahis firmada 4 sene 11 ay 29 gün süresince yoğun bir iş temposuyla çalışmış olduğunu, haklı neden ve ihbarda bulunmaksızın işten çıkarıldığını öne sürdü. Beden işlevlerinin yüzde 40'ını kullanamadığını, şikayetçinin dini ve ulusal bayram denilmeden çalıştırıldığını ve bu yarıyılların fiyatlarının ödenmediğini, patron tarafından senelik izin verilmediği gibi, senelik izin fiyatı da ödenmediğini, davalı işyerinde çalıştığı vakit süresince işyeri müdürü tarafından devamlı hor görüldüğünü, hakaret edildiğini dile getirdi.

 

TAM ALACAKLARININ TAHSİL EDİLMESİNE KARAR VERİLDİ

 

Engelli olması nedeniyle işten çıkarmak için devamlı bir mazeret arandığını ve hakkını aramasının engellenmeye çalışıldığını, işyerinde uygulanan mobbing neticeyi manevi hasar görmesi nedeniyle 5 bin TL manevi tazminat arzının kabul edilerek davacının zararlarının karşılanması gerektiğini iddia ederek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin alacağı, fazla çalışma alacağı ile genel tatil alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

 

YARGITAYDA EMSAL KARAR

 

Davalı işletme ise şikayetçinin otobüs bileti bulamadığı için devamsızlık yaptığını öne sürdü. Şikayetçinin bayramın bitimini takip eden ilk iki iş günü arka arkaya işe geldiğimediğini iddia etti. Duruşma; davanın reddine hükmetti. Kararı şikayetçi emyizt edince araya giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, seneler sonra emsal kalitede bir karara imzaladı.

 

"BEŞERİ BİR GİDİŞAT"

Milyonlarca emekçiyi ilgilendiren kararda, şikayetçinin bayram dönüşü bilet bulamamasının beşeri bir gidişat olduğu andırıldı. Kararda şöyle denildi:

 

"Dava edilen patron şikayetçinin işyerine bahanesiz olarak 2 iş günü arka arkaya gelmemesi nedeniyle iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini korunmuştur. Şikayetçi 08.10.2014 tarihinde bayram dönüşü bilet bulamadığını, annesinin işyeri yetkilisini arayıp bilgi verdiğini, bindiği taşıtın arızalandığını şehre geç saatte geldiğinden işe gidemediğini iddia etmiştir. Şikayetçinin ustası olduğunu şahidi de şikayetçinin annesinin telefon açtığını ve şikayetçinin bilet bulamadığını işe bir gün sonra geleceğini söylediğini, ertesi gün işyerine şikayetçinin gelmediğini, sabaha karşı 05.00 sıralarında şikayetçinin Bolu'da trafikte olduğunu belirten ileti attığını beyan etmiştir. Şikayetçinin bilet bulamaması nedeniyle işe gelememesi ve bu vaziyeti patron yetkilisine bildirmesi neticesinde işe gelmemesinin haklı bir nedene dayandığı sarihtir. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/2g maddesi uyarınca patronun haklı nedenle iş akdini feshinde aranan patrondan izin almaksızın veya haklı bir nedene dayanmaksızın arkasını arkasına 2 iş günü devamsızlık yapması koşulu istekli olarak gerçekleşmemiştir. Tüm bu açıklamalar güzergahında şikayetçinin ihbar ve kıdem tazminatlarının kabulü gerekirken reddine karar verilmesi yanılgılıdır. Duruşma kararının bozulmasına oy birliği ile kararlandırılmıştır."

 

Önerilen Videolar

Reklamlar

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Torpilin listesi ortaya çıktı: Atamalar böyle yapılıyormuş! Kışlaya yemek tedarik eden şirketin çalışanı: Çöpe atılması gerekenleri askerlere veriyoruz Zarrab itiraflara başladı Stagflasyon senaryoları 1970'lere ne kadar yakın