FİKRET HAKAN'IN VEFAT ETMEDEN ÖNCEKİ SÖZLERİ BAZILARINI FENA KIZDIRDI

1060 izlenme 11 Ocak 2022
Reklamlar

Türk sineması bir değerini daha kaybetti. Usta sanatçı Fikret Hakan, sabah saatlerinde bir süredir yattığı İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hayatını kaybetti. Peki Fikret Hakan kimdir? Kaç yaşında, neden öldü, hastalığı neydi? İşte usta sanatçının kaybı ile ilgili tüm bilgiler.


FİKRET HAKAN KİMDİR?

Bumin Gaffar Çıtanak ya da sahne adıyla Fikret Hakan (d. 23 Nisan 1934, Balıkesir), Türk oyuncu.

1950 yılında ‘Üç Güvercin’ adlı oyunla ‘Ses Tiyatrosu’nda tiyatro sahnelerine ilk adımını attı. 1952 yılında ‘Köprüaltı Çocukları’ adlı filmle sinemaya geçti. 163 film ve dizide oynadı, 1970’li yıllarda senarist, yönetmen ve yapımcı olarak çalıştı. ‘Üç Arkadaş’ ve ‘Keşanlı Ali Destanı’yla büyük bir üne kavuştu.

Ünlü yönetmen Peter Collinson başrollerini Tony Curtis ve Charles Bronson’un oynayacağı Paralı Askerler (Birleşik Krallık filmi, 1970) filmi için Türkiye’ye geldiği zaman Türk sinema oyuncuları için Hollywood’a adım atma fırsatı doğmuştu. Çünkü Collinson tamamını Türkiye’de çekmek istediği filmde Türk oyunculara da yer verecekti. Filmin oyuncu kabul mülakatlarına büyük ilgi olunca Şan Tiyatrosunda oyuncu seçme yarışması yapıldı. Bu yarışmada başarılı olan Fikret Hakan, Salih Güney, Erol Keskin, Aytekin Akkaya ve birkaç Türk oyuncu filmin oyuncu listesine alındılar.

Fikret Hakan filmde Albay Ahmet Elçi rolüyle önemli bir yer edindi. Başarılı mimikleri ve az İngilizce bilmesine rağmen uyumlu dudak hareketleri ile yönetmen Peter Collinson’un büyük beğenisini kazandı. Uzun yıllar Hollywood’ta görev yapıyormuş gibi rahat bir performans sağlayan Fikret Hakan film sonrası çeşitli yapımlar için teklif aldı. Aynı dönemde henüz nedeni bilinmeyen bir şekilde filmin Türkiye’de yasaklanması sonrası Türk oyuncuları ile Hollywood yetkilileri arasındaki bağ zayıfladı. Özellikle bazı Türk oyuncuların hiç İngilizce bilmemeleri oyunculuk yeteneklerine rağmen ülke dışında kendini göstermelerini engelledi.



Bunlar da İlginizi Çekebilir

Polis Şiddeti Sürüyor. Otobüsten İndirdikleri Genci Herkesin Gözü Önünde Darp Ettiler ABB meclisinde Olay. Yolsuzluk Dosyalarının açıklanmasını engellemek için akp ve Mhp grubu toplantıyı terk etti Bekir Coşkun'un Vefat Haberini Veren Altaylı'nın Duygusal Anları Erkan Baş'tan akepe mhp sıralarına: 'eli fethullah'ın eline değmeyenler el kaldırsın, her şeyi kabul ediyorum'